Blog Barbary Karewicz :-) Zdrowy styl życia dla każdego: porady dietetyczne, zdrowe przepisy, diety odchudzające, zdrowe odżywianie się!

Witaj! Mam na imię Barbara
i będę tutaj zamieszczała różne ciekawe
informacje dotyczące szeroko pojętej
idei zdrowego stylu życia.

Menu podręczne:

Położenie: Strona główna »

Błonnik pokarmowy – produkty bogate w błonnik (tabela)

29

kwi

2011

Kategoria: Ciekawostki, Zdrowie | Tagi: , , , ,

Jeśli chcesz zwiększyć ilość błonnika w diecie, aby pomóc układowi trawiennemu sprawnie funkcjonować, wykorzystaj pokarmy i produkty naprawdę bogate w błonnik pokarmowy.

Błonnik uzyskuje się ze ścian komórkowych roślin i potocznie nazywa się włóknikiem. Jeśli chcesz mieć więcej korzyści z przyjmowanego błonnika polecam Ci podgrzewać niektóre produkty bogate w błonnik. Ogrzewany, pęcznieje i mięknie, a dzięki temu soki trawienne mają łatwiejszy dostęp do składników odżywczych, które są zawarte w komórkach roślinnych. Spożywanie błonnika pomaga w usunięciu trudnych zaparć i ogólnie ma dobry wpływ na układ trawienny. Pamiętej jednak aby nie przesadzić! Skutkiem nadmiernego spożycia błonnika są wzdęcia i bóle brzucha. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik waha sie pomiędzy 20 a 40 gram.

Płatki z otrębów możesz zalać ciepłym mlekiem (obojętnie jakim moze być krowie, sojowe), jeśli nie lubisz żadnego mleka możesz zalać dosłownie odrobiną gorącej wody i chwilę odczekać aż otręby wchłoną całą wodę. Z musli możesz postąpić podobnie. Owsiankę każdy z nas raczej gotuje i dodaje trochę mleka – to bardzo dobry nawyk ;) Warzywa gotuj, pamiętaj aby po wyłowieniu warzyw z wody nie wylewać jej! Znajduje się tam wiele cennych składników odżywczych które przeszły podczas gotowania z warzyw do wody. Polecam wykorzystać tą wodę do sporządzenia zup lub sosów.

Pamiętaj że przy zwiększeniu ilości spożywanego błonnika należy pić więcej wody (ok. 2l).

 

POKARM PORCJA BŁONNIK [g]
Płatki z otrębów (zwykłe) 1 miseczka 8
Chleb pełnoziarnisty 2 kromki 5
Maliny 15 sztuk 6
Soczewica (gotowana) 150g 3
Jeżyny 15 sztuk 5
Fasola w sosie pomidorowym Puszka 200g 13
Figi suszone 2 sztuki 5
Spaghetti z pszenicy durum 150g 6
Czerwona fasola z puszki 100g 7
Musli 1 miseczka (90g) 8
Ciasteczka z mąki razowej 2 sztuki 4,5
Humus 60g 2
Orzeszki ziemne 25g 2
Śliwki suszone 8 sztuk 4
Morele suszone 8 sztuk 10
Daktyle 8 sztuk 2
Jabłko 1 2
Gruszka 1 4
Banan 1 1,5
Owsianka 1 miseczka 2
Brukselka 10 sztuk 3

 

Update: Polecam również mój nowy, podobny artykuł opisujący produkty bogate w żelazo!

Podziel się wpisem na:

  • Facebook
  • del.icio.us
  • Śledzik
  • Grono.net
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • MySpace
  • Gadu-Gadu Live
  • Wykop
  • Twitter
  • Blip
  • Flaker
  • linkr
  • Pinger
  • Blogger.com
  • LinkedIn
  • email
  • RSS
  • PDF

Autor: Barbara

Data dodania: 29 kwietnia 2011
Tagi: , , , ,

Możesz skomentować ten wpis, lub wysłać trackback'a ze swojej strony.

1 komentarz do wpisu "Błonnik pokarmowy – produkty bogate w błonnik (tabela)"

  1. zofia pisze:

    Witam! Wszystkie wpisy ciekawe,a strony bardzo ładne.

Zostaw komentarz:

You must be logged in to post a comment.