Blog Barbary Karewicz :-) Zdrowy styl życia dla każdego: porady dietetyczne, zdrowe przepisy, diety odchudzające, zdrowe odżywianie się!

Witaj! Mam na imię Barbara
i będę tutaj zamieszczała różne ciekawe
informacje dotyczące szeroko pojętej
idei zdrowego stylu życia.

Menu podręczne:

Położenie: Strona główna »

Gorczyca – właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie

2

maj

2011

Kategoria: Domowe środki lecznicze, Zdrowie | Tagi:

Gorczyca, bliska krewna brokułu, kapusty i innych warzyw z rodziny kapustowatych, zawiera rozmaite związki chemiczne o uznanych, wręcz imponujących właściwościach leczniczych.

  • Gorczyca jasna i pokrewne gatunki:

Gorczycę można stosować na: bóle głowy, bóle pleców, gorączkę, grzybicę stóp, przeziębienie i grypę.

Stosowanie

Gorczycę możemy stosować w postaci kompresu oraz proszku (rozgniecionej gorczycy). Kompres: rozgnieść kilka łyżek nasion gorczycy i dodać do filiżanki mąki, dodać odrobinę wody aby powstała papka. Należy nałożyć gruba warstwę wazeliny przed zastosowaniem kompresu z gorczycy aby zapobiec oparzeniom. Proszek z gorczycy można stosować dodając go do kąpieli wodnej stóp.

 

Podziel się wpisem na:

  • Facebook
  • del.icio.us
  • Śledzik
  • Grono.net
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • MySpace
  • Gadu-Gadu Live
  • Wykop
  • Twitter
  • Blip
  • Flaker
  • linkr
  • Pinger
  • Blogger.com
  • LinkedIn
  • email
  • RSS
  • PDF

Autor: Barbara

Data dodania: 2 maja 2011
Tagi:

Możesz skomentować ten wpis, lub wysłać trackback'a ze swojej strony.

Zostaw komentarz:

You must be logged in to post a comment.